Barion Pixel

A webáruház optimális kialakítása és folyamatos javítása érdekében a    cookie-kat használ.

A weboldal további használatával hozzájárulsz a cookie-k használatához a cookie-kal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Gyógy és fűszernövények a kertben: Rozmaring

 

 

 

 

 

Rozmaring

 

 

                       

 

     

A rozmaringot kezdő kertészkedőknek is ajánlják, mert tartása nagyon egyszerű, nem igényel nagyobb odafigyelést, gondoskodást. Sok napfény nélkülözhetetlen számára és ha néha elfelejtjük meglocsolni, sem haragszik meg érte. Szárazságtűrő. Évelő növények csoportjába tartozik, első látásra könnyen össze keverhető a levendulával. Az illata eléggé tömény, markáns, aromás. 

Érdemes kaspóban, nagyobb cserépben, virágládákban tartani, hogy a tél közeledével fagymentes  helyre tudjuk vinni. Ha a teleltetése alatt nem fagyott el, tavasszal a gondoskodást virágokkal hálálja meg. 
 

                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szaporítani, mint a legtöbb fűszernövényt, dugványozással lehet.  A növény tetejéről a friss hajtásokat, kb 10 cm-eseket levágjuk,

 

         

                                                                                  

      

                    

                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

az alsó kis leveleitől kb feléig megszabadítjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy nedvesen tartott laza talajú cserépbe eldugdossuk őket. Ha van otthon, gyökereztető hormonporba is márthatjuk a szárak végeit, a gyorsabb gyökerek elérése érdekében. Fontos hogy egy fóliával körbe tekerjük, a párologtatás miatt, és hogy megfelelő hőmérsékletet biztosítsunk neki. Nagyjából 8 hét alatt fejlődnek ki a kis gyökerek, ezután kiültethetjük őket napsütötte meleg helyre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozmaring

felhasználása:

 

Felhasználhatjuk húsok ízesítésére: pl sült kacsákhoz, csirkehúsokhoz, de sült oldalas, tarja szeletek és halak fűszerezésére is alkalmas, akár olajat is készíthetünk belőle:

 

Rozmaring olaj:

Extra szűz olajat és  napraforgó olajat  fele-fele arányban egy serpenyőben kb 70-80 fokosra felmelegítjük, 2-3 rozmaring ágat durvára belevágunk és kész is vagyunk. Tökéletes húsokhoz, babos ételekhez!

 

Rozmaringot leforrázva kb fél liter vízben, egy teáskanállal, és hagyni kb 15 percet állni, nagyon jó a szemünk ápolására is, ha gyulladás van a szem környékén, tehetünk bele egy kis kamilla virágot is.

 

 

Rozmaring tea: 3-4 teáskanál levelet 2,5 dl forró vízzel leforrázunk, és hagyjuk állni kb 20 percig, mézzel ízesítve 1x, 2x naponta lehet fogyasztani, vérnyomás emelésére alkalmazható.

 

 

Ha korpás a hajunk: 2 liter vízzel leforrázni 2 evőkanál levelet.mikor langyosra kihűlt, öntsük le a hajat vele.

 

Ha sebre kötünk egy levél darabot, nagyon jó segítséget nyújt a gyógyulásban.

 

 

Párologtatásnál nagyon jó hatása van a vérkeringésre, emésztőrendszerre, idegrendszerre.